Friday, November 27, 2009

Kerbau Oh Kerbau!!!

Mengimbau kembali tazkirah atau peringatan yang diberi oleh seniorku di dalam bilik tutor membuat bulatan menuntut penumpuan yang lebih untuk mendengarnya.
Nama panggilan untuk seniorku kak Aidil.

" Adik-adik pernah dengar satu cerita tak pasal Pak Samad dan kerbaunya?" Kami menjawabnya belum pernah. Dia meneruskan ceritanya. Kerja Pak Samad adalah seorang petani. Tiap-tiap pagi selepas subuh,Pak Samad akan bekerja menanam pelbagai tanaman;bendi,kangkung,lada merah dan lain-lain. Bila tengahari Pak Samad akan balik ke rumahnya untuk makan tengahari.Berhenti untuk berehat dari penat.Selepas itu,sambung balik kerja membaja,menanam dan menyiram tanaman. Bila dah petang dalam kul 5 lebih,Pak samad akan berhenti bekerja dan pulang ke rumah. Bila malam tiba masanya diluangkan untuk anak-anak dan isteri.

Ok,sekarang cerita kerbau Pak Samad pulak. Pak Samad ada seekor kerbau betina, jantan dan 2 ekor anak kerbau. Kerbau Pak Samad kerjanya pulak membajak tanah untuk mengemburkan tanah tanaman Pak Samad,bila Pak Samad berehat kerbau ni juga berehat makan rumput. Bila habis perkhidmatannya digunakan,kerbau ini akan masuk ke dalam kandangnya. Kerbau ini juga ada anak-anak untuk bermain dan bermanja."

So, akak nak tanya apa beza Pak Samad dan kerbaunya? Siapa boleh jawab, akak tak nak jawapan bezanya Pak Samad manusia dan kerbau binatang.Kami senyap tanada mencari jawapan bagi soalan ini.

Baiklah kalau tak ada siapa yang bagi jawapan,maka betulla Kehidupan Pak Samad dan kerbaunya tak ada bezanya. Betul tak?... BETUL... BETUL... BETUL....................................................................................................

Saya kembalikan kepada pembaca sekalian,apakah tujuan hidup kita di dunia ini? adakah seperti Pak Samad,tidur,bekerja,makan dan keluarga semata-mata? Sekiranya begitu tiada bezanya kita dengan kerbau. Mengejar kekayaan sehingga hidup senang,selepas jadi senang apa arah tujuan kita?

Ingin saya ingatkan pada pembaca sekalian tujuan kita ada 3 iaitu sebagai hamba Allah,daei dan khalifah.Seperti mana dalam firman Allah:

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu Az-Zariyat:56

Wahai Daud, sesungguhnya Kami telah menjadikanmu khalifah di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan (hukum syariat) yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu.Sad:26

Sebagai muhasabah pada diri dan ingatan untuk pembaca,cukupkah kita mengejar kejayaan di dalam pelajaran hanya kerana semata-mata pekerjaan. Jadikanlah,Nabi Muhammad sebagai ikutan, tidak pernah jemu dalam menyeru manusia ke arah kebaikan dan mengenal islam agama yang indah. Mengenalkan manusia tentang agama tauhid berlandaskan akidah tiada tuhan yang di sembah melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah.

Sama-sama kita bangunkan umat islam pada akhir zaman ini yang penuh dugaan dan pelbagai masalah akidah. ISLAM IS THE WAY of OUR LIFE.

No comments:

Post a Comment