Saturday, August 28, 2010

Sudah fikir raya???

بسم الله الرحمن الرحيم

Tinggal beberapa hari je tinggal Ramadhan, sedih pun ada. Aku suka sangat bulan Ramadhan, sebab apa ek? sebab banyak sebab,antaranya bulan ini bulan dimana bulan manusia kembali kepada fitrah. Asal fitrahnya manusia ini sukakan kebaikan dan ketenangan, bulan ini ramai manusia yang berlari-berlari membuat kebaikan, kalau sebelum bulan ini, anak-anak yatim dilupai, tak tahu wujudnya persatuan atau pertubuhan anak yatim di tempat sendiri, bulan ini mencatat sejarah anak-anak yatim diingati, disumbangnya pelbagai hadiah, dijemput makan ke hotel-hotel lima bintang dan dilayan seperti anak sendiri...Sepatutntnya bukan pada bulan ini sahaja pon, kita wajib menghargai dan meraikan mereka. Teringat firman Allah mengenai anak yatim dalam Surah Al-Baqarah:22

"Dan mereka bertanya kepadamu tentang anak yatim, katakalah: "Mengurus urusan mereka secara patut adalah baik, dan jika kamu bergaul dengan mereka, maka mereka adalah saudaramu; dan Allah mengetahui siapa yang membuat kerusakan dari yang mengadakan perbaikan. Dan jikalau Allah menghendaki, niscaya Dia dapat mendatangkan kesulitan kepadamu. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."

Sekiranya ada kekawan kita yang statusnya anak yatim, layan la mereka dengan sebaiknya, jagalah hatinya. Malam sepuluh Ramadhan yang masih tinggal ini,sepatutnya masjid-masjid menjadi tempat untutk bertaqqarub pada yang Esa, tapi pelik masa ni la tengok kat masjid semakin berkurang orang solat tarawikh. Lagu raya dah pasang, hiba rasanya...adakah ramadhan kali ini aku sudah buat sehabis baik dalam mengejar kebaikan dan kebajikan.

Bulan ini bulan orang ramai bersedekah, kalau minta sumbangan untuk program selalunya dapat banyak, kalau bulan lain berkira sikit la orang nak bagi sumbangan..hihihi. Kita ambik teladan dan ikutan dengan akhlak Nabi Muhammad S.A.W, walaupun baginda pun tidak berharta baginda tetap bersedekah. Dalam satu peristiwa, pernah Nabi memberikan baju yang baru dibeli dan dipakainya apabila didatangi oleh seorang lelaki Arab yang meminta baju itu daripada baginda.

Rasulullah SAW pernah bersabda daripada Abu Hurairah r.a. maksudnya: "Sedekah tidak akan mengurangkan harta seseorang. Sesiapa yang bersikap pemaaf Allah akan menambahkan kemuliaan baginya. Dan sesiapa yang bersikap tawaduk kepada Allah maka Allah akan menaikkan darjatnya." (Sahih Muslim).

Aku juz huraikan sedikit pasal bulan Ramadhan,kalau nak dihuraikan terlalu panjang. Raya ni, ada kelainan sebelum dari tahun-tahun sebelum ini..raya ketiga sahabat serumate masa first year nak kahwin kat Bagan Serai, so dengan itu, aku bersama rombongan sahabat yang lain akan pergi ke rumah beliau...huhuh...rasanya dah lama sangat tak balik Perak. Last balik masa form 4, itupun sebab ada sepupu kahwin, rindunya pada kampung halaman, walaupun tak dapat balik Kuala, dapat jejak Perak pun rasa sangat teruja...
PERAK wait for me...

No comments:

Post a Comment